1 – 7 Haziran İyot
Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot
yetersizliği hastalıklarına dikkat çekmek ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık
problemlerini erkenden önleyebilmek için her yıl Haziran ayının ilk haftasında
çeşitli farkındalık çalışmaları düzenleniyor.
İyot eksikliği önlenebilir zekâ
geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir. İyot yetersizliğinin en olumsuz
etkileri doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar üzerinde
görülmekte.
İyot
yetersizliği birçok hastalığın habercisi
İyot yetersizliği, guatr hastalığının
yanı sıra bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin
akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması ve öğrenme yeteneğine bağlı
olarak okul başarısında azalmalara neden olabilir.
İyot yetersizliği hastalıklarının
önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri “İyot Yetersizliği Hastalıklarının
Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” yürütülüyor. Program kapsamında 1998 yılında
hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının iyot ile zenginleştirilmesi
sağlandı.
Yapılan
çalışmalarla iyotlu tuz kullanımı arttı
Bakanlığımızın eğitim, bilgilendirme,
bilinçlendirme, izleme ve denetimler kapsamında yaptığı çalışmalarla iyotlu tuz
kullanımında artış görüldü. 1995 yılında yapılan çalışmada iyotlu tuz kullanım
oranı 18,2 iken 2008 yılında yapılan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırmasında bu
oran 85,4’e yükseldi.
Bakanlığımız ile Ankara Üniversitesi Tıp
Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı işbirliğinde
gerçekleştirilen ‘Türkiye’de 20 ilde okul çağı çocuklarının iyot durumu ve
guatr prevalansı, 1997 - 1999, 2002 – 2003 ve 2007 Araştırması’na göre 2002
yılında 75mcg/lt olan idrar median iyot düzeyinin, 2007 yılında 130mcg/lt’ye
yükseldiği açıklandı.