Ziyaretçi ve Refakatçi Kuralları & Politikamız
10 Nisan 2024

REFAKAT KURALLARI

1. Hasta odasında refakatçi olarak sadece 1 kişi kalabilecektir.

2. Refakatçiler güvenlik görevlisinden almış olduklarını refakat kimlik kartlarını sürekli takılı tutacaklardır.

3. Refakatçi değişimlerinden servis hemşireleri haberdar edilecektir.

4. Refakatçiler hastane kurallarına uyacaklardır.

5. Refakatçiler (hekim ve hemşire direktifleri dışında) hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmayacaktır.

6. Refakatçi, tıbbi müdahaleler sırasında hastanın yanında bulunmamalıdır.

7. Refakatçiler hastaneye ait eşya malzemeleri düzenli ve temiz tutacaklar, hastane malına zarar veren refakatçi, zararı karşılayacaktır.

8. Sizlere huzurlu bir ortam sağlanması için, hasta ve yakınlarının; hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması şarttır. Ayrıca odalarınızda bulunan televizyonların başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması; doktor vizite saatlerinde kapatılması gerekmektedir.

9. Refakatçiler hastane dâhilinde tütün ve alkollü madde kullanmayacaktır. Kullanılması durumunda gerekli cezai yaptırım uygulanacaktır.

10. Refakatçiler ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastaların hastane dışına çıkarmayacak veya yatağını değiştirmeyecektir.

11. Refakatçiler hastaya yiyecek, içecek getirmeyecek, hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir yiyecek, içecek vermeyecektir.

12. Refakatçiler hasta odaları ve koridorlarda yüksek sesle konuşmayacak, çalışanları ve diğer hastaları rahatsız etmeyeceklerdir.

13. Süresi biten refakatçi kimlik kartları yenilenecektir.

14. Refakatçiler, refakat kartlarını göstermek sureti ile hastanemiz yemek hizmetlerinden yararlanacaklardır.

15. Refakatçiler hastaları ile ilgili herhangi bir sorun olduğu zaman hemşireye haber verilecektir.

*Refakat kurallarına uyduğunuz için teşekkür ederiz.*

ZİYARETÇİ KURALLARI

1. Hastanemizde ziyaret saatlerimiz;  hafta içi ve hafta sonu: 13.00–14.00 ile 19.00–20.00 saatleri arasındadır.

2. Yoğun bakımların ziyaretçi saatleri hafta içi 13.00-13.30 saatleri arasıdır. Resmi tatil ve dini tatil günlerinde ziyaret saatleri yoğun bakım sorumlu hekimi ve sorumlu hemşiresi tarafından belirlenen saatlerde uygulanacaktır. Belirlenen saatler hasta yakınlarına bildirilecektir.

3. Hastane düzeninin sağlanması açısından bu saatler dışında ziyaretçi kabul edilmemektedir. Bu konuda anlayışınız için teşekkür ederiz.

4. Ziyarete 0 – 10 yaş arası çocuklar kabul edilmemektedir.

5. Ziyaretçiler tarafından hastalara dergi ve kitap gibi hediyeler getirilebilir.

6. Lütfen canlı çiçek, yiyecek getirmeyiniz

7. Kesinlikle sigara içmeyiniz.

8. Yataklara oturmayınız.

9. Ziyareti kısa süreli tutunuz.

10. Yerlere çöp atmayınız.

11. Görevlilerin talimatlarına uyunuz.

12. Olumlu ve olumsuz yönlerimizi Hasta Memnuniyeti Anket Formu’ nu doldurarak şikâyet ve öneri kutumuza atınız. Bir gün aynı hastanede hasta olarak yatacağınızı düşünerek hareket ediniz.

*Hastane kurallarına uyduğunuz için teşekkür ederiz.*

YOĞUN BAKIMLAR ZİYARETÇİ GİRİŞ ÇIKIŞ KURALLARI

1. Hastanemiz yoğun bakımına giriş için şifreli kapı ile sağlanır.

2. Yoğun bakım ünitesine giriş sınırlıdır. Görevli personeller ve ziyaret saatlerinde belirlenen sayıda ziyaretçi kabul edilir.

3. Ziyaretçilerimiz aşağıda belirlenen giriş kurallarına uygun olarak içeriye alınır.

4. Yoğun bakım ünitesine girişte galoş giyilmemektedir. Galoş giyilmesinin enfeksiyon yönünden bir yararı görülmemiştir. Ancak çok kirli (çamurlu, ıslak vb.) ayakkabı var ise galoş giyilebilir.

5. Yoğun bakımların ziyaretçi saatleri hafta içi 13.00-13.30 saatleri arasıdır. Resmi tatil ve dini tatil günlerinde ziyaret saatleri yoğun bakım sorumlu hekimi ve sorumlu hemşiresi tarafından belirlenen saatlerde uygulanacaktır. Belirlenen saatler hasta yakınlarına bildirilecektir.

6. Hastalarımızın birinci derece yakınlarından bir kişiye ve beş dakika ziyaret için izin verilmektedir. Acil durumlarda hasta yakını yoğun bakımdan daha erken çıkarılabilir.

7. Girişte el antiseptiği ile eller mutlaka ovulur. İzolasyon odasına girişte el antiseptiği tekrar kullanılır.

8. Toplumda salgın varlığında ziyaretçi kısıtlaması yapılabilir.

9. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarımızın yakınları tarafından ziyaretine hekimlerimiz karar vermektedir.

10. İzolasyon odasındaki hasta ile temas edecek ziyaretçiler izolasyonun kategorisine göre alınması gereken önlemlere uymalıdır. Bu önlemler hakkında bilgi, ilgili sağlık personeli tarafından verilir.

11. Viral hemorajik ateş tanısı veya kuşkusu olan ve aktif kanama olan hastanın odasına giren ziyaretçiler eldiven, sıvı geçirmez önlük giyer ve gözlük /siperlik ve maske takmalıdır.

12. Ciddi kanaması olan ileri evredeki hastalar için Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından gerekli görülen ek korunma önlemleri alınır. (Enfeksiyon Kontrol Komite kararı ile eldiven, sıvı geçirmez önlük, gözlük /siperlik ve maske kullanımı uygun görülmüştür.)

13. Ateş, burun akıntısı, ishal, kusma ve enfeksiyöz dermatiti olan kişiler ziyaretçi olarak kabul edilmez.

14. Çocukların hasta ziyaretinin hasta iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olduğundan hasta hekiminin onayıyla enfeksiyon kontrol ilkelerine uymak kaydı ile hastamızın çocukları ve kardeş çocukların (12 yaş üstü olan çocuklara) ziyaretine izin verilir.

15. Hasta bölümünden çıkışta bütün ekipmanlar galoş hariç bölüm çıkışında bulunan atık kutusuna atılır.

16. Galoş giyilmiş ise çıkış kapısında çıkartılarak atık kutusuna atılır.

17. Eller tekrar el antiseptiği ile ovulur. İstenmeyen temasla karşılaşılmışsa Enfeksiyon Kontrol Hemşiresine bilgi verilir.

18. Yoğun bakım ünitesine yapılan ziyaretler sorumlu hemşire ve sorumlu hekim bilgisi ve onayı dâhilinde yapılmaktadır.

19. Adli vakaların yattığı durumlarda hekim onayı ile ziyaretler kabul edilir ve gerekli durumlarda ziyaretçi kabulü kısıtlanabilir.

20. Yoğun bakım ünitesinin müsait olmadığı durumlarda  ( ağır hastaya müdahale edilmesi gibi) ziyaretçi kabulü kısıtlanabilir.

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNE ZİYARETÇİ GİRİŞ ÇIKIŞ KURALLARI

1. Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakımına giriş için şifreli kapı ile sağlanır.

2. Ziyaretçilerimiz aşağıda belirlenen giriş kurallarına uygun olarak içeriye alınır.

3. Yoğun bakım ünitesine girişte galoş giyilmemektedir. Galoş giyilmesinin enfeksiyon yönünden bir yararı görülmemiştir. Ancak çok kirli (çamurlu, ıslak vb.) ayakkabı var ise galoş giyilebilir.

4. Yoğun bakımların ziyaretçi saatleri hafta içi 13.00-13.30 saatleri arasıdır. Resmi tatil ve dini tatil günlerinde ziyaret saatleri yoğun bakım sorumlu hekimi ve sorumlu hemşiresi tarafından belirlenen saatlerde uygulanacaktır. Belirlenen saatler hasta yakınlarına bildirilecektir.

5. Ziyaret saati dışında ziyaretçi kabul edilmez.

6. Hastalarımızın birinci derece yakınlarından 1(bir)  kişiye ve 5 (beş) dakika ziyaret için izin verilmektedir. Acil durumlarda hasta yakını yoğun bakımdan daha erken çıkarılabilir.

7. Girişte el antiseptiği ile eller mutlaka ovulur. İzolasyon odasına girişte el antiseptiği tekrar kullanılır

8. Toplumda salgın varlığında ziyaretçi kısıtlaması yapılabilir.

9. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarımızın yakınları tarafından ziyaretine hekimlerimiz karar vermektedir.

10. İzolasyon odasındaki hasta ile temas edecek ziyaretçiler izolasyonun kategorisine göre alınması gereken önlemlere uymalıdır. Bu önlemler hakkında bilgi, ilgili sağlık personeli tarafından verilir.

11. Viral hemorajik ateş tanısı veya kuşkusu olan ve aktif kanama olan hastanın odasına giren ziyaretçiler eldiven, sıvı geçirmez önlük giyer ve gözlük /siperlik ve cerrahi maske (aerosol oluşturacak entübasyon, aspirasyon, resusitasyon, bronkoskopi işlemi yapılacak ise N95) takmalıdır.

12. Ciddi kanaması olan ileri evredeki hastalar için Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından gerekli görülen ek korunma önlemleri alınır. (Enfeksiyon Kontrol Komite kararı ile eldiven, sıvı geçirmez önlük, gözlük /siperlik ve cerrahi maske kullanımı uygun görülmüştür.)

13. Ateş, burun akıntısı, ishal, kusma ve enfeksiyöz dermatiti olan kişiler ziyaretçi olarak kabul edilmez.

14. Hasta bölümünden çıkışta bütün ekipmanlar galoş hariç bölüm çıkışında bulunan atık kutusuna atılır.

15. Galoş giyilmiş ise çıkış kapısında çıkartılarak atık kutusuna atılır.

16. Eller tekrar el antiseptiği ile ovulur. İstenmeyen temasla karşılaşılmışsa Enfeksiyon Kontrol Hemşiresine bilgi verilir.

17. Yoğun bakım ünitesine yapılan ziyaretler sorumlu hemşire ve sorumlu hekim bilgisi ve onayı dâhilinde yapılmaktadır.

18. Adli vakaların yattığı durumlarda hekim onayı ile ziyaretler kabul edilir ve gerekli durumlarda ziyaretçi kabulü kısıtlanabilir.

19. Yoğun bakım ünitesinin müsait olmadığı durumlarda  ( ağır hastaya müdahale edilmesi gibi) ziyaretçi kabulü kısıtlanabilir.

REFAKATÇİ POLİTİKAMIZ

Hastane kurallarına tüm hastaların ve hasta yakınlarının uyması gerekmektedir.

1. “Refakatçiler, mümkün olduğu ve lüzum görüldüğü takdirde kurumun vereceği özel kıyafet ve kimlik kartını taşımak mecburiyetindedirler.” (Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği)

2. “Kadın servisinde erkek refakatçi kalamaz.” (Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği)

3. “Refakatçiler, tabiplerin direktifleri içerisinde hastalara bakmakla ve kurum disiplinine uymakla yükümlüdürler” (Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği)

4. “Refakatçilere hizmet edilmez.” (Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği)

5. Erişkin yoğun bakım ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerimizde refakatçi uygulamamız yoktur.

6. Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenir ve refakatçi bir kişiyle sınırlıdır.

7. Çocuk servislerindeki hastalar mümkün olduğunca anne refakatinde kalmalıdır. Ayrıca çocuk hastalar tek başına bırakılmamalıdır.

8. Refakatçiler refakat ettikleri hasta odası dışındaki hasta odalarına veya klinikte bulunan herhangi bir odaya girmesi yasaktır.

9. Refakatçilerin dinlenebilmesi için hasta odalarında refakatçi koltukları bulunmaktadır. Hasta yanına yatması, hasta yatağına oturması ve hasta yatağını kullanması yasaktır.

10. Refakatçiler hastaneye ait eşya-malzemeleri özenli ve temiz kullanmalıdır. Hastane malına zarar veren refakatçi, zararı karşılaması gerekmektedir.

11. Pencere önleri temiz tutulmalı, pencereden dışarı herhangi bir şey atılmamalıdır.

12. Refakatçiler gereksiz yanan ışıkların ve muslukların kapatılmasına özen gösterilmelidir.

13. Refakatçiler hasta ve çalışanları rahatsız edecek şekilde hasta ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmamalı, gürültü yapmamalı, odadaki televizyonların sesini başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde ayarlamalı, hasta ve çalışanlara karşı saygılı ve nazik davranmalıdır.

14. Refakatçi için refakatçi kartı verilmektedir. Refakatçilerin kartını mutlaka yanında bulundurmaları gerekir. Refakatçi kartı başkasına verilemez.

15. Refakatçilerin hastalarının taburcu olması durumunda refakatçi kartlarını teslim etmeleri gerekmektedir.

16. Hastane içerisinde tütün ve alkol kullanımı yasalar ve hastane kurallarına göre yasaktır.

17. Refakatçilerin, hastanın yanından ayrılmamalı ve refakatçi değişikliği durumlarında mutlaka hemşireye haber vermelidir.

18. Refakatçilerin, hastanın güvenliği açısından doktor ve hemşirelerin bilgisi dışında her hangi bir uygulamada bulunmamalıdır.

19. Hasta odalarında yatak başlarında bulunan düşme ve izolasyon figürleri, hastaların hastalık durumlarına göre, sağlık personeli tarafından değiştirilerek hasta/hasta yakınına bilgilendirme yapılmaktadır. Lütfen değiştirmeyiniz.

20. Hasta ve hasta bakım alanlarının mahremiyeti için lütfen görüntü ve ses kaydı (Fotoğraf, video, ses vb.) almayınız, paylaşım yapmayınız.

21. Hastaların koluna takılan hasta bilekliklerini, taburcu olana kadar çıkarmayınız.

22. Sağlık ekibinin izni olmadan hastalar klinikten çıkmamalı/çıkarılmamalıdır.

23. Hasta dosyasının kurum dışına çıkarılması ve izinsiz bir kopyasının (fotokopi, fotoğraf v.b.)alınması suç ve yasaktır.

24. Oksijen kullanan hastalarının yanında parlayıcı veya yanıcı maddeler bulundurmayınız

25. Olağanüstü hallerde (deprem, yangın vb.) panik yapmayınız. Çalışanların talimat ve yönlendirmelerine uyunuz.

26. Özellikli hasta grupları  (terminal dönem, geriatri, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, istismara uğramış hastalar ve engelli bireyler) refakatçileri hastaların özel durumuna göre davranmalıdır.

27. Özellikle, terminal dönem, geriatri, bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların enfeksiyona karşı korunması çok önemlidir. Refakatçilerin el hijyenine  ve izolasyon önlemlerine yönelik dikkatli davranması gereklidir.

28. Özellikli hasta gruplarının yanında refakatçi olarak kalacak kişiler; enfeksiyon hastalığı, ağır kronik hastalığı olan ve enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler olmamalıdır.

29. Özellikli hasta gruplarının refakatçileri hastanın güven duyduğu, alışık olduğu kişiler olmalıdır.

30. Madde bağımlıları, istismara uğramış, engelli hasta gruplarında herhangi bir sakıncası bulunmadıkça hastanın birinci derece yakını hastanın yanına alınmaktadır.

31. Odanızda dikkat çeken şüpheli şahıslar derhal servis hemşiresine bildiriniz. Özel eşyalarınızın güvenliğinin kendi sorumluluğunuzda olduğunu unutmayınız.

32. Refakatçilerin hastane kurallarına uymadıkları durumlarda refakatleri sonlandırılır.