Hematoloji Uzmanımız Uzm.Dr. Serkan ÜNAL “17 Nisan Dünya Hemofili Günü” Sebebiyle Hemofili Hastalığı Hakkında Bilgilendirmede Bulundu.
17 Nisan 2024

Uzm.Dr. Serkan ÜNAL.JPG

 

Hastanemiz Hematoloji Kliniği Uzmanı Uzm.Dr. Serkan ÜNAL “17 Nisan Dünya Hemofili Günü” sebebiyle Hemofili Hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu. 

17 Nisan Dünya Hemofili Günü

Kan, bedenimizin hayati bir parçasıdır. Bir yara aldığımızda, kanımızın pıhtılaşması sayesinde kanamayı durdurabiliriz. Ancak, bazı kişilerin bu süreçte yaşadığı önemli bir sorun var: Hemofili.

Hemofili Nedir?

Hemofili, kanın pıhtılaşması için gerekli olan faktörlerin eksikliği veya işlevsizliği nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Normalde, vücut yaralandığında, pıhtılaşma faktörleri adı verilen maddeler yaralanma bölgesine gider ve kanın pıhtılaşmasını sağlar. Ancak hemofili hastalarında, bu faktörler yeterince çalışmaz ya da hiç bulunmaz.

Hemofili genellikle kalıtsal bir durumdur, yani ailelerden birine geçer. Genellikle erkeklerde daha yaygındır, ancak kadınlarda da görülebilir. Hemofili A ve Hemofili B olmak üzere iki ana türü vardır. Hemofili A, faktör VIII eksikliğinden kaynaklanırken, Hemofili B faktör IX eksikliğinden kaynaklanır.

Hemofili belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Küçük kesikler veya çürükler bile aşırı kanamalara neden olabilir. Hemofili tedavisi, eksik faktörleri yerine koymak için kullanılan özel faktör konsantrelerini içerir. Bu tedavi, kanamaları durdurmak ve eklem hasarını önlemek için hayati önem taşır.

Hemofili Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yaralanmalar veya ameliyattan sonra aşırı kanama veya morarma, Ufak bir kesikte şiddetli kanama, Diş eti kanaması, Diş çekimi sonrası kanamanın durmaması, Nedensiz ve çok zor duran burun kanamaları, Yaradaki kanamanın durup tekrar başlaması, Eklemlerde şişme, Erkek çocuklarında sünnet sonrası kanamanın durmaması, Kız çocuklarında çok uzun sürebilecek, yoğun regl kanaması

Hemofili Tanısı Nasıl Konur?

Olağan olmayan şekilde kanama yaşayan ya da sık tekrarlayan kanama öyküsü olan bir hastaya pıhtılaşma testleri yapılır. Pıhtılaşma testleri birinci ve ikinci basamak testler olarak sınıflandırılır. En basit ve her yerde yapılabilen testler tam kan sayımı, PT, PTT ve faktör düzeyleridir. Bunlarla büyük ölçüde ilk tanı konulabilir.

Hemofili Hastalığının Tedavisi

Hemofili hastalığının tedavisi hastalığın şiddetine göre yapılır. Hemofili tedavisinde eksik olan faktörün yerine yenisi konularak tedavi yapılır. Bunun için faktör konsantreleri kullanılır. Faktör konsantreleri, insan kanından yüksek teknoloji kullanılarak elde edilir. Bulaşıcı hastalıklar yönünden testlerden geçirilirler. Tedavi ağır ve orta hastalarda koruyucu olarak belli aralıklarla yapılır. Ayrıca kanama anında tedavi edici dozlarda kullanılır. Hemofili hastasının diş çekimi veya cerrahi operasyona hazırlık döneminde koruyucu tedavi uygulanır. Uzun süre koruyucu faktör alan hastalarda bir zaman sonra inhibitör gelişebildiği gözlenmiştir. Bazı hastalara evde tedavi yöntemi öğretilerek ilacı kendilerinin kullanımı sağlanır. Hemofilide hatalı genin düzeltilmesine yönelik genetik araştırmalar dünya da ve ülkemizde son hızla devam etmektedir.

Hemofili ile yaşayan bireylerin normal bir yaşam sürmeleri mümkündür. Ancak, dikkatli olunması ve belirli güvenlik önlemlerinin alınması önemlidir. Aktif bir yaşam sürmek, düzenli doktor kontrolleri ve uygun tedaviyle, hemofili ile yaşamak mümkündür.

Dünya Hemofili Günü, bu durumla yaşayan bireyleri ve ailelerini desteklemek ve bilinçlendirmek için bir fırsattır. Hemofili hakkında farkındalık yaratmak, hastalarımızın sosyal hayatları için de çok önemlidir.

İlimizde ikamet eden ve Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği / Polikliniği’ nde tedavilerine devam edilen 9 hemofili A tanılı hastamızda hemofili açısından başarılı bir tedavi ve takip süreci devam etmektedir.

Hemofili, belki de gizemli bir durum olabilir, ancak doğru bilgi ve tedavi ile yönetilebilir. Hemofili ile ilgili daha fazla bilgi almak veya yardım istemek için bir sağlık uzmanına başvurabilirsiniz.

Uzm.Dr. Serkan ÜNAL

Hematoloji Uzmanı

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Hematoloji Kliniği