Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği İdari Sorumlu Hekim ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Eren YILDIZ “Yenidoğan Taramaları” ve “Topuk Kanı” Hakkında Bilgilendirmede Bulundu
Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazisi yönünden taranması önemlidir. Ayrıca alınan aynı kan ile Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması da yapılmaktadır. Yapılan bu taramalar sayesinde, bu hastalıklar nedeniyle oluşabilecek, geri dönüşümü olmayan hasarlar engellenebilmekte veya etkileri azaltılabilmektedir. Bebeğinizde bu hastalıkların olup olmadığının araştırılması için topuk kanı örneğinin alınması gerekmektedir.
Bakanlığımız, topuk kanı taramasına eklenebilecek ve çocuklarımızın hayatını olumlu yönde etkileyecek başka hastalıkların tarama programına dâhil edilmesi için bilim kurulları ile çalışmalar yürütmektedir.
Ülkemizde, doğan tüm yenidoğanlardan topuk kanı alınarak taranan hastalıkların varlığı araştırılmakta ve bütün bu işlemler ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Tarama için bebeğinizden birkaç damla topuk kanı alınacaktır. Hastalıklar bebeğinizden alınan topuk kanı ile teşhis edilebilir ve ciddi sorunların ortaya çıkması önlenebilir. Bebeğinizden hastaneden taburcu edilmeden önce mutlaka topuk kanı alınmalıdır.
Doğumdan sonraki 3. - 5. günler arasında aile hekiminize başvurarak tekrar kan örneği aldırmanız gereklidir.
Alınan kan örnekleri Ankara ve İstanbul’da bulunan Bakanlığımız laboratuvarlarında çalışılmaktadır. Tarama programı kapsamında beş hastalık (FKU, KHT, BE, KF, KAH) için biyokimyasal, SMA taraması için ise moleküler genetik yöntemler kullanılmaktadır. SMA taramasında kullanılan genetik testler sadece SMA hastalığına özel olup, bunun dışında bir durum veya hastalığa yönelik genetik analiz yapılmamaktadır. Kişisel tarama bilgileri 3. Taraf kişi ve kuruluşlarla paylaşılmamaktadır.
Tarama sonucunda hastalık şüphesi saptanırsa, ilgili sağlık personeli size mutlaka ulaşacaktır. Bazı bebeklerden tarama sonuçlarını doğrulamak için tekrar topuk kanı alınması gerekebilir. Tekrar topuk kanı gerektiğinde en erken dönemde alınması bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşır. Tarama sonucuna göre bebekler ileri tetkik, kesin tanı ve tedavi için ilgili kliniklere yönlendirilebilir. Bu durumda mutlaka bebeğinizi en kısa sürede ilgili kliniğe götürmelisiniz. Kliniğe yönlendirilen bebeğinizin takip ve tedavisini aksatmamalısınız.
“Bebeğinizin sağlığı bizim için çok kıymetli…”
Yeni doğan bebeklerden alınan birkaç damla topuk kanı sayesinde, doğuştan gelen bazı önemli hastalıklar erken teşhis edilebiliyor.
Bu testle; zekâ geriliğine yol açabilecek metabolik hastalıklar, hormon bozuklukları, hatta bazı genetik hastalıklar henüz belirti vermeden tespit edilebiliyor. Erken tanı sayesinde tedavi çok daha etkili oluyor. Bebeğiniz sağlıklı bir yaşamla büyüyor.
Lütfen, sadece birkaç dakikanızı alacak bu testin önemini göz ardı etmeyin.
Bebeğinizin geleceği için…
Topuk kanı testi hayat kurtarır!