İnfluenza / Grip Salgınına Dikkat !...
18 Ekim 2023

Eren YILDIZ.JPG

 

İnfluenza / Grip Salgınına Dikkat !...

“Uzm. Dr. Eren YILDIZ İnfluenza / Grip Salgınına Dikkat Çekti…”

Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Eren Yıldız, İnfluenza Virüsünün sebep olduğu hastalığın grip olarak adlandırıldığına dikkat çekerek grip salgınına dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

Tüm Kuzey Yarımküre Ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de grip vakaları Ekim ayından Ocak ayına kadar artış göstermektedir. Mart Ayında ise grip vakaları düşüşe geçmektedir.

Kastamonu’da bu sene epeyce bir grip vakası görüldü. Ağır grip geçiren hastalarımız hastanemizde yatırılarak tedavi edilmiştir. “Domuz gribi, Gergedan gribi gibi” adlandırılan grip vakaları da influenza virüsünün sebep olduğu hastalıklardır. Hastalık isimlerine çok ehemmiyet verilmemesi gerekmektedir.

Grip her yaşta görülebilmekte, risk gurubunda bulunanlarda daha ağır seyretmektedir. Özellikle 5 yaşın altındakiler, 65 yaşın üstündekiler ve kronik astım, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı olanlar risk grubu içinde olan hastalarımız olduğu için kış sezonu başlamadan temkinli olarak grip aşısı yaptırmaları hastalığa karşı bir koruyuculuk sağlayacaktır.

İnfluenza sık yükselen ve dirençli ateş, kuru öksürük ( nadiren balgamlı), gözlerde kızarıklık, burun akıntısı ya da tıkanıklık, baş ağrısı ve yaygın vücut ağrısı ile karşımıza çıkmaktadır. Özellikle küçük çocuklarda 2-3 süren dirençli ateş görülebilmektedir. Genelde bu ateş hemen değil 2-3 günden sonra düşmektedir. Fakat öksürük ve vücut kırgınlığı üç haftaya kadar uzayabilmektedir.

Gripten korunmak ve hastalığı başkalarına bulaştırmamak için;

·         El yıkama başta olmak üzere kişisel hijyene dikkat edilmelidir.

·         Hapşırma veya öksürme esnasında ağız burun, kâğıt mendille kapatılmalı, kullanılan kağıt mendil hemen çöpe atılmalıdır.

·         Mendil yok ise dirseğin iç yüzüne hapşırılmalı ve öksürülmelidir.

·         Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.

·         Sağlıklı beslenip, ortam sürekli havalandırılmalıdır.

·         Mümkünse hasta kişiler evlerinde istirahat etmelidir.

·         Bol sıvı tüketimi de çok önemlidir.

Sağlık Bakanlığımızın önerdiği üzere grip benzeri üst solunum yolu hastalığı geçirenler acillerdeki yoğunluğu önleyebilmek için öncelikle acil servise değil, Aile Hekimine müracaat etmelidir.Grip antibiyotiklerle tedavi edilmemektedir. Grip hastaları hekim tarafından gerekli görüldüğünde hekimin reçete ettiği şekilde ilaç kullanmalıdır.”

T.C. Sağlık Bakanlığı' nca hazırlanan https://www.grip.gov.tr/tr/ web sayfasını ziyaret etmek için lütfen linki tıklayınız




Aile Hekiminizi Erken Tanıyın.jpg

 


Sağlık Bakanlığı' nca hazırlanan  https://www.grip.gov.tr/tr/ web sayfasını ziyaret etmek için lütfen resmi tıklayınız