Göğüs Hastalıkları Uzmanımız Uzm.Dr. Gülcan ÇETİN’ in, “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle hazırladığı Bilgilendirme Yazısı
18 Ekim 2023

Uzm.Dr. Gülcan ÇETİN.png

Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Kliniği Uzmanımız Uzm.Dr. Gülcan ÇETİN’ in, “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle hazırladığı Bilgilendirme Yazısı.

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI

Günümüzde en sık görülen kanser türlerinin başında akciğer kanseri gelir. Bu nedenle kasım ayı tüm dünyada “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı”, 17 Kasım da “Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” olarak kabul edilir.

Dünyada erkekler arasında en sık görülen kanser türü iken; kadınlar arasında da 3. sırada yer alır. Ülkemizde de erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri (57,7 / 100.000 kişide YSH) ilk sırada yer alırken, kadınlarda ise (9,8 / 100.000 kişide YSH) en sık görülen 5. kanser türüdür. Kansere bağlı ölümler içerisinde akciğer kanseri yılda 1.69 milyon kayıp ile tüm dünyada ilk sırada yer alır.

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı akciğer kanserine yol açan en önemli nedendir. Verilere göre akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 10’undan azı hayatında hiç sigara içmemiştir. Tütün ürünleri dışında genetik faktörler, radon gazı, asbest, çevresel toksinler gibi faktörler de kanser gelişimde rol oynar. Yapılan çalışmalar, ülkemizde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının sigara kullanımına bağlı ortaya çıktığını göstermektedir. Hiç sigara içmeyenler veya sigara içmeyi bırakmış olanlara göre, mevcut sigara içen kişilerde yeni akciğer kanseri vakası görülme oranı daha yüksektir.

İlimizde sigara içme yüzdesi ve asbest maruziyeti fazla olduğundan akciğer kanseri görülme oranı da maalesef fazladır.

Akciğer kanseri, akciğer hücrelerinin anormal hale gelmesi ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücreler çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabilir (metastaz). Kansere bağlı şikâyetler veya bulgular hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilemeyebilir. Belirtiler tümörün akciğer içindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım yerine ve yayılma derecesine göre farklılık gösterebilir.

En sık görülen belirtileri; geçmeyen veya giderek artan öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, göğüs ağrısı, sırt ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve zatürre gibi akciğer enfeksiyonları olabilir.

Tanıda düz akciğer röntgenleri veya bilgisayarlı toraks tomografisi yol gösterici olur. Şüpheli kitlenin görülmesi üzerine bronkoskopi ile veya toraks duvarından biyopsi alınarak tanı konulur. Gerekli görüldüğü takdirde farklı görüntüleme tetkikleri de yapılabilir.

Her hastanın tedavisi farklılık göstermektedir. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi yapılabilir. Tedavi kararında hastalığın evresi, yeri, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör göz önünde bulundurulur. Göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi ve onkoloji uzmanlarının görüşü doğrultusunda multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Gerek tanı gerekse tedavi aşamasında sigaranın bırakılması akciğer kanserine bağlı yaşam süresini uzatmaktadır.

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı aktif içicilik veya pasif içicilik akciğer kanseri için kanıtlanmış risklerdir. Ülkemizde ve ilimizde Sigara Bırakma Polikliniklerinde sigara bırakma yardımları verilmektedir. Fiziksel ve psikolojik bağımlılık olarak kabul edilen sigara bağımlılığının zararları göz önünde bulundurulduğunda, sigara bağımlılığının henüz ortaya çıkmadan önlenmesi çok büyük önem taşımaktadır.

Uzm.Dr. Gülcan ÇETİN

Göğüs Hastalıkları Uzmanı 

 

  

Sigara Bırakma Danışma Hattı ALO 171 Web Sayfasına Ulaşmak İçin Lütfen Linki Tıklayınız.

Bulunduğunuz İldeki Sigara Bırakma Polikliniklerinin Hizmet Verdiği Hastaneleri Öğrenmek İçin Lütfen Linki Tıklayınız.


1 - 30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı.jpg